Bukplastikk

Logo ikon

Det kan være flere grunner til at man opplever løs, uelastisk og overflødig hud rundt og på magen. Ofte spiller hormonelle og generelle aldersforandringer inn. Skjemmende strekkmerker og løs hud etter graviditet eller kraftig vektreduksjon er også vanlig.

Avhengig av hvor stort overskuddet av hud og fett er, er full bukplastikk eller liten bukplastikk behandlingsformer med godt resultat. Du vil få en strammere figur, glattere hud og flatere mage.

Nærbilde av kvinnelig kropp med perforering linjer
Bakgrunn Prikker
Lege portrett

Velkommen til Bærum Plastikkirurgi

Med over 30 års erfaring innen kropp- og ansiktskirurgi har ingen kirurger i Norge lengre erfaring enn våre leger. Vurderer du å gjøre en bukplastikk, er du velkommen til konsultasjon hos oss.

Dr. Øyvind Borch Bugge

Dr. Øyvind Borch Bugge er blant landets mest erfarne plastikk- og ansiktskirurger. 

Dr. Øyvind Borch Bugge har fra tidligere lang erfaring innen rekonstruktiv kirurgi, men har de siste 20 årene fokusert på kosmetisk kirurgi. Han har fartstid fra flere anerkjente avdelinger, både offentlige og private. Blant annet har Bugge jobbet som overlege ved Rikshospitalet.

Bugge er en av få kirurger i Norge som er spesialist på bodylift, en operasjon hvor huden fra nedre del av midje, mage og rygg strammes opp og overflødig hud fjernes. Dette er hva vi kaller full bukplastikk (mageplastikk) på norsk.

Dette er bukplastikk (mageplastikk)

Bukplastikk (mageplastikk) har til hensikt å fjerne overflødig og hengende hud rundt magen, for en flatere fasong. 

Bukplastikk, også kjent som mageplastikk eller abdominoplastikk, er en operasjon som fjerner overflødig hud på magen. Målet er å fjerne uønsket fett og hud som man ikke kan trene eller slanke bort. Det er vanlig å kombinere bukplastikk med fettsuging, som også fjerner deler av fettvevet på magen.

Man skiller gjerne mellom liten og full mageplastikk. I tillegg kan vi utføre bodylift, som er den mest omfattende operasjonen innen bukplastikk.

For alle operasjoner gjennomfører vi en innvendig oppstramming av magemusklene hos pasienten. Dette sikrer at du får en så flat fasong som mulig, og at man ved senere trening får kontakt med magemusklene igjen.

Delvis eller liten bukplastikk

Dersom du kun har litt løs hud nedenfor navlen, holder det ofte med en liten mageplastikk, også kalt nedre bukplastikk. Ved dette inngrepet legges snittet like over kjønnsbehåringen (bikinilinjen), slik at arret ikke blir synlig når man har på seg bikini eller en liten truse. Her fjerner man kun hud nederst på magen.

Full eller stor bukplastikk

Dersom du har overflødig og løs hud både over og under navlen og i nedre del av magen, er det nødvendig med en full bukplastikk for å oppnå et fint og stramt resultat. Arret plasseres som regel på samme sted som ved nedre bukplastikk, men strekker seg noe lengre til sidene ettersom alt overskudd av hud nedenfor navlen fjernes.

Huden ovenfor navlen strekkes ut og utgjør den nye, stramme magen. Navlen blir sittende, mens huden dras ned over denne. Hos oss er det vanlig å kombinere full mageplastikk med fettsuging (liposkulptur) og muskeloppstramming ved mye løs hud og mye fett, for maksimal effekt av operasjonen.

Total “roundup” – Bodylift

Denne operasjonen egner seg for deg med større mengde overflødig hud og en bakende som har sunket betraktelig. Arret legges tett over skambenet, for så å legges på nivå med hoftekammene. På denne måten kan vi forme magen best og du får minst mulig arr på magen.

Dette er et større inngrep enn full bukplastikk, og er aktuelt dersom det foreligger store mengder løs og hengende hud. Arrene ligner arr etter keisersnitt, og hos de fleste blir resultatet meget godt.

Lege konsulterer med pasient

Mye løs hud på magen? Bestill en konsultasjon hos Dr. Bugge

Under konsultasjonen måler og skisserer vi ulike muligheter, basert på dine ønsker og ditt utgangspunkt. Vi setter av god tid til denne timen, slik at du får all nødvendig informasjon som trengs for å ta et riktig og veloverveid valg. Her får du også svar på alle spørsmål du har om mageplastikk, enten du vurderer full bukplastikk, nedre bukplastikk eller full bodylift.

Våre leger setter av god tid til konsultasjonen slik at du får svar på alt du lurer på

Vi lytter til dine ønsker og behov

Vi anbefaler at du bruker et par dager på å tenke gjennom det som ble sagt under konsultasjonen før du tar en endelig avgjørelse. Har du behov for mer informasjon, er du alltid velkommen igjen. En ytterligere konsultasjon er selvsagt kostnadsfritt.

Bukplastikk erstatter ikke slanking

Det er viktig å påpeke at operasjonen ikke erstatter slanking. Dersom en pasient er betydelig overvektig, bør vekten reduseres i god tid før en eventuell operasjon. Dette er for å sikre at vekten er stabilisert før operasjonen. Risikoen for komplikasjoner er mindre og resultatet blir bedre dersom du er tilnærmet normalvektig.

Følg kirurgens råd

Dersom huden ikke får tilstrekkelig blodforsyning, kan hudavstøtninger oppstå. Dette er små sår nær arret som kan føre til større arrdannelse. 

Målet med en mageplastikk er å fjerne uønsket fett og overflødig hud som ikke lar seg slanke eller trene bort. Ved kraftig vektnedgang kan huden på magen bli løs og hengete, og dette kan korrigeres med en bukplastikk. Samtidig fjerner vi også fettansamlinger ved hjelp av fettsuging.

Forberedelser til operasjonen

Unngå røyking i minst fire uker før inngrepet, da røyking kan føre til dårlig blodforsyning. Du skal også slutte med medikamenter som virker blodfortynnende i to uker før operasjonen. Dette blir du informert om av kirurgen under konsultasjonen. Alkohol skal ikke konsumeres de siste fem dagene før operasjonen, og helst ikke i dagene rett etterpå.

Vi anbefaler også et sunt kosthold i ukene opp mot operasjonen. Dersom det er nødvendig at du slanker deg i forkant av inngrepet vil vi ta opp dette med deg på konsultasjonen.

Du må også anskaffe kompresjonstøy til bruk etter operasjonen, og vi anbefaler at du har minst to sett. Dette vil du få beskjed om i innkallingen.

Holder hand med en som ligger i operasjonsseng

På selve operasjonsdagen

På selve operasjonsdagen skal du møte opp i god tid, nydusjet og ren. Vi anbefaler deg å bruke desinfiserende såpe som fås kjøpt på apoteket, både kvelden og morgenen før inngrepet.

Du skal også være fastende de siste seks timene før operasjonen, men du kan drikke vann eller saft inntil to timer før inngrepet.

Du vil møte operasjonssykepleieren og anestesisykepleieren som tar vare på deg i forkant og etterkant av inngrepet, anestesilegen som informerer deg om hvordan narkosen vil foregå, samt kirurgen. I møte med sistnevnte går dere gjennom det dere har blitt enige om, og kirurgen tegner opp planen for operasjonen på deg.

Etter operasjonen

Etter operasjonen våkner du opp på oppvåkning. Der blir du tatt godt vare på av sykepleiere, og får smertestillende dersom du trenger det. Avhengig av hvor omfattende operasjonen er kan du reise hjem samme dag eller dagen etter inngrepet.

Etter inngrepet vil du ikke kunne kjøre bil selv, og vi anbefaler deg å ordne med hjemtransporten i forkant av operasjonen. Dersom du ønsker det kan vi bestille en taxi til deg.

Tiden etter operasjonen

I tiden etter operasjonen anbefaler vi deg å ta det med ro og lytte til kroppen.

Det første døgnet etter operasjonen skal du ta det helt med ro. Etter en til tre dager fjernes bandasjen, men den innerste teipen skal sitte på i to uker etter operasjonen. Når den innerste teipen fjernes, klippes også de løse trådendene på sidene. Resten forsvinner av seg selv.

Kompresjonsplagg

Du får et kompresjonsplagg oppå bandasjen rett etter operasjonen. Denne skal brukes hver dag og natt i fire uker. Deretter skal plagget brukes på dagtid i ytterligere to til fire uker. Arrene skal teipes i fire til seks måneder. Vi anbefaler å bruke Micropore fra firmaet 3M.

Huden vil føles litt hard de første ukene, men dette avtar etter hvert.

Les mer om forberedelser og helingsråd her

Risikoen for komplikasjoner ved bukplastikk (mageplastikk)

Komplikasjoner forekommer sjelden, men som ved enhver kirurgisk behandling finnes det alltid en viss risiko. Hele 95% av våre pasienter som har gjennomgått en mageplastikk forteller imidlertid at de er meget fornøyd med resultatet. Hos de resterende 5% så er det som regel småting som kan pyntes på for et optimalt resultat.

Infeksjon

Alle operasjoner er forbundet med en viss risiko for infeksjon. Dersom dette skjer kan såret heles saktere og arret bli mindre pent. Heldigvis forekommer infeksjon ytterst sjelden.

Dødt hudvev (nekrose)

Dette er også en sjelden komplikasjon. Dødt hudvev forekommer oftest blant røykere og overvektige, noe som er grunnen til at vi råder deg til å unngå røyking i tiden rundt operasjonen. Røyking fører nemlig til dårligere blodsirkulasjon, og dersom huden mister blodtilførsel kan den bli misfarget og i verste fall dø. Overfladisk nekrose behandles med riktig sårstell, mens dyp nekrose krever kirurgisk inngrep.

Blødning

Det legges nesten alltid inn dren for å fange opp mindre mengder blod de første dagene etter operasjonen. Disse fjernes hos oss etter 2-5 dager.

Væskeansamlinger

Det kan oppstå væskeansamlinger under huden ved operasjonssåret som oppleves som stramhet eller hevelse. Dette er en ufarlig tilstand, og behandles ved å tappe væsken.

Vi tar godt vare på deg

Skulle det oppstå en komplikasjon under og etter operasjonen, har våre kirurger erfaringen og kunnskapen som skal til for å ta hånd om situasjonen.

Våre kirurger for Bukplastikk

Dr. Øyvind Borch Bugge

Plastikkirurg
hode/hals og ansiktskirurgi

Ofte stilte spørsmål og svar om Bukplastikk

I utgangspunktet kan alle menn og kvinner over 18 år gjennomgå operasjonen, men vi stiller krav til vekt i forhold til høyde. Dersom du er overvektig anbefaler vi at du slanker deg på forhånd. Dette vil redusere risikoen for komplikasjoner under og etter operasjonen. Er du usikker på om mageplastikk er noe for deg, må du gjerne ta kontakt med oss for en konsultasjon.

Liten eller nedre bukplastikk er aktuelt for deg som kun har en mindre mengde løs hud nederst på magen. Dersom det foreligger mye løs hud og overskudd av fett både over og under navlen, kreves det en full bukplastikk for å oppnå et fint og stramt resultat.

Full bodylift er mer omfattende kirurgisk behandling enn full bukplastikk, og passer for de som har mye løs og hengende hud rundt navlen og magen. Det er vanlig å kombinere full bodylift med fettsuging.

Hvorvidt full bukplastikk eller bodylift er best egnet for ditt utgangspunkt og dine ønsker til resultat, snakker vi om under konsultasjonen.

Personer som er forkjølet, har hoste eller feber bør ikke opereres. Røykere som ikke klarer å slutte å røyke i forkant av operasjonen bør heller ikke opereres, da risikoen for et dårlig resultat er for stor. Personer i psykisk ubalanse eller som misbruker alkohol og medikamenter bør ikke opereres.

Dersom pasienten er betydelig overvektig, anbefales vektreduksjon i god tid før operasjonen. Dette gjelder både full bukplastikk, liten bukplastikk og full bodylift. Dette er for å sikre at vekten er stabilisert slik at resultatet blir best mulig.

Tilhelingstiden varierer fra pasient til pasient, og hvor lang tid det tar før behandlingsområdet er tilbake til normalen avhenger av pasientens alder og hudkvalitet. I de fleste tilfeller kan pasienten leve som normalt etter 5-6 uker, mens det tar opp mot 3-6 måneder før man ser endelig resultat.

Under operasjonen gjennomfører vi en innvendig oppstramming av magemusklene. Dette sikrer at fasongen blir så flat som mulig, i tillegg til at man skal få kontakt med musklene igjen ved senere trening.

Etter operasjonen vil magen fremstå noe flatere og musklene vil føles strammere. Endelig resultat er også avhengig av hvor flink du er til å bruke kompresjonsplagget du får utdelt, i tillegg til rådene vi gir deg.

I ettkant av operasjonen får man normalt et lite tverrgående arr nederst på magen like over hårlinjen, arret vinkles så mot hoftekammene. Ved mye overflødig hud blir arret noe lenger. Arrene kan være røde de første månedene, deretter blir de fleste flate, lyse og pene over tid.

Forutsatt at du er flink til å følge rådene våre etter operasjonen, vil huden på magen og området rundt navlen se strammere og glattere ut etter operasjonen. Våre pasienter melder om et godt resultat etter tilhelingsperioden.

Prisen avhenger av flere faktorer, både individuelle forutsetninger og inngrepets omfang. Derfor er prisen i vår oversikt en såkalt “Fra-pris”. Den endelige prisen fastsettes under konsultasjonen. Se en oversikt over estimerte priser her