Snorkeoperasjon

Logo ikon

Du er ikke alene om å snorke. I Norge antas det at litt over halvparten av befolkningen snorker når de sover. For noen blir snorkingen et problem som går utover søvnkvaliteten og/eller helsen.

Dersom du trenger en snorkeoperasjon er du i gode hender hos Christiania klinikken. Våre leger har lang erfaring med disse inngrepene. Her får du alt du trenger å vite om behandlingen.

Mann snorker, kvinne holder for ørene
Bakgrunn Prikker

Forskjell på sosial snorking og søvnapné

Vi skiller mellom det vi kaller sosial snorking og søvnapné. Sosial snorking er når snorkingen din blir så høylytt at det forstyrrer sengepartner, og kanskje også din egen nattesøvn.

Årsaken til snorkingen skyldes ofte at det er for kort avstand mellom drøvel og bakre svelgvegg. Vibrasjoner fra bløtvevet i drøvelen gir lyd – i enkelte tilfeller, mye lyd. Tett nese forverrer det hele.

Obstruktivt søvnapnésyndrom (OSAS), eller snorkesyke, er en alvorlig form for snorking som ledsages av pustestopp under søvn. Tilstanden opptrer hos de med stor tunge og gjerne underbitt.

Her faller tungen bakover og stopper lufttilførselen til lungene. Dette fører til at du sover dårlig, blir uopplagt og trøtt på dagtid, har vondt i hodet og får nedsatt konsentrasjonsevne.

Portrett Håvar Løseth

Søvnapné må utelukkes

Er det mistanke om søvnapné må du utredes ved hjelp av søvnregistrering på sykehus. Dersom du lider av søvnapné skal du ikke opereres hos oss.

Behandlingen kan være en bittskinne eller en maske (CPAP). Søvnapné kan føre til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og hjerneslag.

Snorkeoperasjon

Du kan operere deg ved vår klinikk hvis:

  • Du er generelt frisk
  • Ikke er plaget av å være spesielt trøtt på dagen
  • Din partner sier at du snorker i alle stillinger
  • Konsultasjonen tilsier ikke at du har søvnapné

Behandling for sosial snorking

Snorking kan skyldes alle anatomiske forhold som gir liten åpning mellom nese og svelg, dvs. kort avstand mellom drøvel og bakre svelgvegg. Store mandler kan forverre tilstanden, det samme kan tett nese som skyldes skjev skillevegg eller polypper (nesepolypose).

Les mer: Neseoperasjon

Sosiale snorkere opplever vanligvis god effekt av en operasjon som øker avstanden mellom drøvel og svelg. Hele 80% av våre pasienter som behandles for snorking blir betydelig bedre.

Snorkeoperasjon med radiobølger

Operasjonen går ut på å stramme den bløte ganen og drøvelen med radiobølger. Dette er et relativt enkelt inngrep, hvor vi stikker en spesiell gaffel i den bløte ganen. Behandlingen fører til arrdannelse som forkorter den bløte ganen, slik at avstanden til bakre svelg blir lenger. Dermed gir ikke drøvelen lyd. Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse og sedasjon.

Behandlingen kan oppleves som litt ubehagelig, siden vi opererer bak i svelget. Dette kan føre til en del brekninger. Etter en radiobølgebehandling er det ingen komplikasjoner, bortsett fra litt ubehag i halsen de første dagene. Virkningen kan først merkes etter seks uker.

Snorkeoperasjon med laser

Den andre operasjonen heter UPP (Uvelo Palato Plastikk), og går også ut på å stramme opp ganen. Denne behandlingen passer best til mer uttalte tilfeller og gir i større grad et godt resultat. Inngrepet gjøres med CO2-laser i sedasjon og med lokalbedøvelse.

Ved en UPP-operasjon har du ganske sterke smerter de første dagene som krever smertestillende tabletter. Smertene avtar etter en ukes tid.

Hva kan du gjøre selv?

Snorking skyldes noen ganger overvekt, og det kan hjelpe med en vektreduksjon hvis du har høy BMI. Du kan selv regne ut BMI her.

Det kan også hjelpe å sove på siden i stedet for på ryggen. Et godt, gammelt kjerringråd er å sy en tennisball inn i ryggen på pysjamasen. På den måten blir det ubehagelig å sove på ryggen.

Lege ser fokusert på en dataskjerm med hendene på tastatur

Behandling for søvnapné

Søvnapné er en annen tilstand som kan forårsake snorking. I Norge antas det at cirka 1 av 6 voksne personer lider av denne tilstanden. Ved søvnapné blir passasjen til luftrøret blokkert, og det blir så trangt i svelget at man kan slutte å puste i noen sekunder.

Dette er en mer alvorlig tilstand som skal utredes på sykehus. Milde tilfeller behandles gjerne med en bittskinne som fører underkjeven frem, mens alvorlige tilfeller behandles med en ansiktsmaske som kalles CPAP.

CPAP-masken kobles til en maskin som følger med på pustfrekvensen og lager en kontinuerlig strøm av luft. Trykket er stort nok til å sørge for at pasienten har frie luftveier hele natten.

Bestill konsultasjon hos Christiania klinikken

du vurderer en snorkeoperasjon eller ønsker mer informasjon om behandlingen, så ta kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon.

Våre leger har lang erfaring med slike operasjoner, og vi er svært opptatt av at du som pasient skal føle deg godt ivaretatt. Hos oss kan du være sikker på at du er i trygge hender.

Våre kirurger for Snorkeoperasjon

Dr. Håvar Løseth

ØNH- og ØNH-og Hode-/halskirurgi Nese-og ansiktskirurgi Facial Plastic and Reconstructive Surgeon( IBCFPRS , EBCFPRS )

Ofte stilte spørsmål og svar om Snorkeoperasjon

Lider du av alvorlig snorking må du først utredes for søvnapné på sykehus. Snorkeoperasjon er et alternativ for deg som ikke lider av søvnapné, og hvor andre former for behandlinger ikke gir ønsket effekt. Da kan en operasjon hos Christiania klinikken gi betydelig bedring.

Blødning kan forekomme i svært få tilfeller. Dersom dette inntreffer må du ta kontakt med oss eller nærmeste sykehus.

Etter operasjonen skal du holde deg i ro, og de fleste sykemelder seg i en periode. Etter 14 dager kan du begynne med forsiktig trening.

Hele 80% av våre pasienter som behandles for snorking blir betydelig bedre. Du må imidlertid utredes for andre tilstander før det er aktuelt med en snorkeoperasjon. Har du for eksempel skjev skillevegg i nesen, må dette korrigeres først.

Hva behandlingen koster avhenger av behandlingen som kreves i ditt individuelle tilfelle. Vi kan derfor ikke vite hva det vil koste før du har vært på konsultasjon av vår øre, nese hals-spesialist.

Se estimert prisliste her.