Aknearr

Logo ikon

Den vanligste formen for aknearr er atrofiske arr, som kjennetegnes av groper i huden. Denne typen arr kalles også ofte “ice pick”, “rolling scars” og “box scars”.

Hypertrofiske arr (keloid) er mindre vanlig i ansiktet sammenlignet med atrofiske arr. Hypertrofiske arr kan som oftest sees på rygg og bryst, er hevet over hudoverflaten og kan føles harde å ta på.

Kvinne med aknearr ser på seg selv i speilet
Bakgrunn Prikker
Mann med lege klær som ser på kameraet gjennom et speil.

Dette er akne

Kviser (akne) er en betennelse i talgkjertlene i huden. Problemet forbindes gjerne med tenåringer som gjennomgår pubertet, men rammer også i voksen alder. Akne er først og fremst lokalisert i ansiktet og på øvre delen av overkroppen, men forekommer også andre steder på kroppen.

Tips: Det er enklere å behandle akne enn å behandle aknearr. Dersom du kommer til behandling i et tidlig stadium er ofte et renseprogram nok for effektiv behandling. 

Akne – årsaker

Årsakene til hvorfor man får akne er sammensatt, og kan blant annet komme av økt talgproduksjon og utskillelse som fører til at utførselsgangene blokkeres. Dette ses først som små hvite prikker i huden som kan bli svarte (komedoner), og etter hvert som røde og gule prikker. Sistnevnte er tegn på infeksjon.

Svært mange får akne som følge av hormonforandringer i puberteten, spesielt dersom man er genetisk utsatt for å få det. Det er flest gutter som får akne, men det er også vanlig hos jenter.

Ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening, antas det at rundt 15-20% ungdommer er moderat til alvorlig plaget av kviser. Alvorlig akne kan gi dårligere livskvalitet og psykisk stress, og det er derfor viktig å ta problemet på alvor.

Man kan også få kviser i voksen alder, da ofte som rosacea. Enkelte får også kviser på grunn av p-piller, kosthold eller stress. Hudormer som er åpne (sorte) eller lukkede (hvite) er også vanlig.

Les mer: Rosacea

Kliniske varianter av akne

Det finnes flere kliniske varianter av akne:

  • Acne vulgaris: Dette er den vanligste varianten og består av komedoner, røde knuter og puss. Personen fremstår med fet hud.
  • Komedonakne: Også en vanlig variant av akne, som består av tallrike komedoner, men lite betennelse. Kan ramme personer med tørr hud.
  • Acne conglobata og acne cystia: Dette er mer alvorlige varianter av akne, med dype betennelsesforandringer i huden. Personen kan være plaget av puss, sår og skorper, som kan føre til betydelige aknearr.

Aknearr behandling

Valg av behandling avhenger av pasientens utgangspunkt – dette kan være moderat akne, mild akne, uren hud mm. Hvilken behandling som passer for deg, vet vi først etter at du har vært på konsultasjon hos oss.

Hylle med mange bøker

Behandling av aknearr

Behandlingen består av kremer, laser, kjemisk peeling, fettransplantasjon med stamceller og filler. 

Det er mange måter å behandle arr fra akne på. Valget av behandling avhenger av hva slags type arrdannelse og hudtype pasienten har, samt hvor arrene er lokalisert. Det er mulig å behandle arr fra akne med god effekt, men i noen tilfeller er det snakk om å gjøre arrene mindre synlig. Det er ofte ikke mulig å fjerne dem helt.

Hos Christiania klinikken snakker vi om hvilket resultat du kan forvente. Vi har omfattende erfaring med å behandle arr fra akne og annen hudforbedring. Legen din setter sammen en behandlingspakke spesielt tilpasset deg, som kan bestå av kremer, laser, kjemisk peeling eller annen behandling. Du får all informasjon om dette under konsultasjonen.

Ulike typer arr

Det finnes flere ulike typer arr. Les videre for å lære om noen av de vanligste.

Atrofiske arr

Atrofiske arr er små, runde fordypninger i hudens overflate. Det oppstår når helingsprosessen blir forstyrret og man får tap av nytt bindevev. Det kan for eksempel skje dersom man plukker på kviser eller klør på vannkopper. Vi skiller mellom tre typer atrofiske arr: Ice pick, rolling scars og box scars.

Ice pick er en bestemt type atrofiske arr som fremstår som dype, trange groper med svært skarpe grenser, derav navnet. Dette er den vanligste formen for atrofisk arr, men også den som er vanskeligst å behandle fordi arrene sitter så dypt.

Rolling scars kjennetegnes av brede og glatte arr. Huden får gjerne et bølgete utseende.

Box scars er grunnere og bredere enn ice pick-arr, og er vanligvis runde eller ovale i formen. Hvor effektiv behandlingen er, avhenger av hvor dype arrene er.

Hypertrofiske arr

Arr som har reist seg i stedet for å synke inn i huden, kalles hypertrofiske arr (keloid). Disse kan oppstå dersom huden produserer for mye kollagen under tilhelingen. Denne formen for arr er også vanlig i forbindelse med brannskader.

Hypertrofiske arr kjennetegnes ved forhøyet, tykk og rødlig hud. I noen tilfeller kan arrene forårsake kløe eller smerte. Hypertrofiske er meget vanskelig å behandle. Vi bruker kortisoninjeksjoner, ofte med bra resultat. I de verste tilfellene kan røntgenbehandling bli aktuelt.

Behandling av akne

Som tidligere nevnt, er det enklere å behandle akne enn å fjerne aknearr. Dersom du har kviser og vil forebygge fremtidige aknearr, kan du bestille en konsultasjon hos oss slik at vi kan finne den beste løsningen for deg.

Riktig hudpleie med aktive ingredienser kan i mange tilfeller gi svært god effekt. Det er også vanlig å behandle kviser med kremer som man får på resept. Akne hos kvinner kan ofte behandles med enkelte typer p-piller.

Systemisk behandling

Dersom man har alvorlig akne og ingen annen behandling har gitt effekt, kan man vurdere Isotretinoin. Dette gir vi sammen med ZOs kremprogram for akne (inneholder A-vitaminsyre/retinol)

Isotretinoin er en sterk medisin som krever tett oppfølging av lege før og under behandlingen. Legemiddelet er veldig skadelig for fosteret dersom man blir gravid, og derfor gis ikke denne medisinen til gravide eller kvinner som forsøker å bli gravide.

Medisinen kan gi bivirkninger som uttørring av hud og slimhinner, og man bør unngå soling, alkohol og ekstra bruk av A-vitaminer under behandlingen. Isotretinoin gis som en kur på 4-6 måneder, men de fleste får svært god effekt etter et par måneder. Dersom du får sterke psykiske bivirkninger av medisinen, bør du oppsøke lege raskt.

Lege ser fokusert på en dataskjerm med hendene på tastatur

Bestill konsultasjon i dag

Legene hos Christiania klinikken kan hjelpe deg med akne, arr og pigmentforandringer i huden som følge av akne. For et mest mulig tilfredsstillende resultat er det viktig at behandlingen individuelt tilpasset deg.

PS. Før all behandling hos oss må man bruke kremer med retinol eller A-vitaminsyre i minst 6 uker. Dette forbereder huden på en god måte før man starter behandling med kjemisk peel eller laser. I dag kombinerer vi ofte kjemisk peel med laserbehandling.

Bestill en konsultasjon i dag – vi ser frem til å hjelpe deg!

Våre kirurger for Aknearr

Dr. Håvar Løseth

ØNH- og ØNH-og Hode-/halskirurgi Nese-og ansiktskirurgi Facial Plastic and Reconstructive Surgeon( IBCFPRS , EBCFPRS )

Dr. Rene Soto

Spesialist på injeksjoner og
trådløft

Ofte stilte spørsmål og svar om Aknearr

Begge behandlingene er gode alternativer for behandling av akne og aknearr. Laser er best for dypere rynker og arr. Kjemisk peel er best for oppstramming av huden og  pigmentforstyrrelser. Ofte benytter vi oss av en kombinasjon, i tillegg til et kremprogram, for å behandle akne og aknearr.

Det er få komplikasjoner forbundet med aknebehandling og aknearr. De vanligste komplikasjonene ved kjemisk peeling er depigmentering, hyperpigmentering og arr. Hyperpigmentering går alltid bort etter hvert. Ved laserbehandling kan komplikasjoner som blåmerker, arr og pigmentforandring forekomme. Heldigvis ser vi sjelden komplikasjoner hos Christiania klinikken.

Alle friske mennesker over 18 år kan få utført behandling av akne og arr.

Prisen på behandling av akne og aknearr er avhengig av en rekke faktorer, som dine individuelle forutsetninger og hudens tilstand. Derfor er prisen som angis i prislisten en såkalt “fra-pris”. Den endelige prisen på akkurat din behandling fastsettes i samtale med legen under konsultasjonen.

Se estimert prisliste her.