Sprengte blodkar

Logo ikon

Behandlingen med YAG-laser går raskt og smertefritt. Hvor mange behandlinger du trenger, avhenger av mengden karforandringer du har. Normalt er det nødvendig med flere behandlinger av sprengte blodkar, vanligvis med 3 ukers mellomrom.

Sprengte blodkar er en vanlig tilstand og det anslås at rundt 75% av kvinner over 18 år har karforandringer i en eller annen grad.

Nærbilde øye ser til venstre
Bakgrunn Prikker
Portrett Håvar Løseth med Øyvind Borch Bugge, Bokhylle i bakgrunn

Ledende innen hudforbedrende behandling

Christiania klinikken har lang erfaring med hudproblemer, deriblant sprengte blodkar.

Dr. Håvar Løseth – en ledende ansiktskirurg

Dr. Håvar Løseth utfører en rekke kirurgiske inngrep, i tillegg til hudbehandlinger.

Hva er sprengte blodkar?

Sprengte blodkar (også kalt teleangiektasier) er små overfladiske blodkar med en diameter på 0,1-2 mm.

Vanligst i ansiktet

Overfladiske blodkar ligger i overflaten av huden og er derfor synlige. Det er vanligst å få karforandringer på bena og i ansiktet, men disse hudforandringene kommer også andre steder på kroppen.

Ikke farlig, men kosmetisk

Tilstanden er ikke farlig, men kan gi kosmetiske plager. Derfor ønsker mange å fjerne blodkar som har sprengt. Heldigvis er dette en enkel prosedyre.

Bestill en uforpliktende konsultasjon for sprengte blodkar

Under konsultasjonen vurderer vi hvilken behandling som passer for deg og ditt utgangspunkt.

Du får all informasjon du trenger

Her vil vi også avklare forventninger med deg, slik at du får den beste opplevelsen og ikke minst resultatet. Vi setter av god tid for å gi deg all den informasjonen du trenger for å ta et riktig valg.

Dersom du har åreknuter må disse behandles av en karkirurg.

Lege som ser på en dataskjerm foran seg og hendene hans er på tastatur.

Slik foregår behandling av sprengte blodkar

Avhengig av ditt utgangspunkt, behandler vi sprengte blodkar med enten IPL-lys eller YAG-laser. Begge er effektive og skånsomme lys- og laserbehandlinger, men trenger inn i huden i ulike lag.

Behandling med IPL-lys

Lettere rødhet i huden, ofte i kinnene, behandler vi med et intensivt pulserende lys (IPL-lys) som utføres raskt og enkelt. Dette er ikke en laser, men sterkt lys som trenger dypt ned i huden. Ettersom lyset går ned i den dypere delen av huden, ser du resultatene først etter et par dager.

Behandling med YAG-laser

YAG-laser er et instrument som avgir sterke lysglimt. Lyset absorberes i det røde pigmentet i blodkaret slik at det dannes varme. Varmen gjør at blodåren ødelegges og dermed forsvinner. Full effekt av behandlingen ser du etter en måneds tid når de øvre lagene av huden er borte.
Behandlingen må gjentas med 3 ukers mellomrom. Hos noen pasienter kan den være effektiv etter 3 eller 4 behandlinger. Hos andre pasienter må den gjentas opptil fem ganger.

Før behandlingen

I forkant av behandlingen må du unngå sol og solarium i minst 4 uker for behandling av ansiktet, og minst 6 uker for behandling på kropp. Huden må ikke utsettes for kjemisk peel 3 måneder før behandlingen og selvbruning skal ikke brukes i minimum 14 dager før en behandling.

Før laserbehandlingen må huden vaskes grundig og eventuell sminke og kremer må fjernes.

I etterkant av behandlingen

Du kan ta på makeup rett etter behandlingen og gå ut uten å være rød eller sår i ansiktet. Det kan imidlertid forekomme at du føler deg litt solbrent og oppsvulmet, men dette går over i løpet av dagen.

Små bivirkninger som går over

De fleste får lette blåmerker i huden og blodårene blir mer synlige rett etter behandling. Dette går bort etter hvert. Noen får også litt brunlig pigmentforandring på de behandlede områdene i ansiktet (spesielt ved behandling av litt større blodårer), men også dette forsvinner vanligvis i løpet av noen få måneder.

Tips: Behandle de sprengte blodkarene om høsten

Vi anbefaler å gjennomføre laserbehandling om høsten når det er mindre sol. UV-lysene i sollys kan nemlig forårsake pigmentforandringer i huden. Husk å beskytte huden med solkrem med høy faktor.

Våre kirurger for Sprengte blodkar

Dr. Øyvind Borch Bugge

Plastikkirurg
hode/hals og ansiktskirurgi

Dr. Håvar Løseth

ØNH- og ØNH-og Hode-/halskirurgi Nese-og ansiktskirurgi Facial Plastic and Reconstructive Surgeon( IBCFPRS , EBCFPRS )

Ofte stilte spørsmål og svar om Sprengte blodkar

Behandlingstiden avhenger av mengden sprengte blodkar. På hud i ansiktet er behandlingen gjort på noen minutter. På bena kan det ta litt lenger tid, enkelte blodårer her kan være vanskeligere å behandle.

I slike tilfeller behandler vi sprengte blodkar med et stoff som injiseres i blodåren – dette kalles sklerosering. Man bruker sklerosering så årene klapper sammen. Når disse klapper sammen, vil kroppen bryte ned og fjerne dem av seg selv.

De fleste årer med rød eller blå farge kan behandles, men ikke åreknuter. Ved mistanke om åreknuter må du mest sannsynlig løse problemet kirurgisk.

Det er lite ubehag knyttet til laserbehandling, men dette varierer fra person til person. Noen områder på kroppen er også mer følsomme for behandling. For å sikre en mest mulig behagelig opplevelse kjøles huden ned under behandlingen.

Man kan aldri garantere at sprengte blodkar forsvinner helt, men behandlingen gir oftest svært gode resultater. Våre pasienter er svært fornøyde.

Komplikasjoner som sår og infeksjoner er svært sjelden etter behandlingen.

Pris på behandling avhenger av flere faktorer, både individuelle forutsetninger, dine ønsker og inngrepets omfang. Derfor er prisen i vår oversikt en såkalt “fra-pris”. Den endelige prisen fastsettes under konsultasjonen.

Se en oversikt over estimerte priser her

Tilstanden omtales i noen tilfeller som spindelvevsårer. Betennelsen rosacea kan ha lignende symptomer med synlige kar i ansiktet hos noen pasienter. Sykdommen er også et kosmetisk problem som kjennetegnes av rødmende hud i kinn, panne og nese. Våre leger hjelper deg som plages kosmetisk av rosacea som kommer tilbake.