Melasma

Logo ikon

Melasma (også kalt Kloasma) er en av de vanligste problemene en hudlege behandler. Melanocyttene er cellene som produserer melanin, hudens pigment. Disse er ansvarlig for  problemer knyttet til hudpigmentering.

Melanocytene er meget sensitive for faktorer som sterk sol, UVA- og UVB-stråler samt hormonelle endringer.

Kvinne med Melasma hud
Bakgrunn Prikker
Lege ser fokusert på en dataskjerm med hendene på tastatur

Ledende innen hudforbedrene behandling

Legene ved Christiania klinikken har lang erfaring med hudproblemer som skyldes pigmentforandringer i ansiktet, deriblant Melasma.

Dr. Håvar Løseth er en ledende ansiktskirurg og utfører en rekke kirurgiske inngrep, i tillegg til hudbehandlinger.

Vi startet med Obagi-behandling (som nå kalles ZO) i 1992.

Hva er Melasma?

Melasma, eller chloasma, er en hudforandring som viser seg om brune flekker i huden, og påvirker vanligvis kinnene, pannen, overleppen, nesen og haken – oftest på en symmetrisk måte.

Tilstanden kan også være begrenset til kinnene og nesen eller huden over kjeveområdet. Det ses generelt oftest hos kvinner, og det er gravide kvinner som er aller mest utsatt – opptil 70 prosent av alle gravide kvinner utvikler denne hudtilstanden.

Bruk av p-piller og Melasma

Melasma er også vanlig blant personer som bruker p-piller. Tilstanden forverres dersom området utsettes for sollys og annen UV-stråling.

Hos de fleste p-pillebrukere vil Melasma blekne og forsvinne dersom man slutter på p-piller, men i noen tilfeller er tilstanden permanent.

Man tror at tilstanden skyldes hormonelle forandringer og soleksponering, men det er uenigheter rundt opphavet. Heldigvis finnes det flere effektive behandlingsmetoder som kan redusere synligheten av Melasma.

 

Lege som ser på en dataskjerm foran seg og hendene hans er på tastatur.

Behandling av Melasma

Det er flere ingredienser som kan redusere pigmentdannelse i huden. Vi bruker en blanding av hydrokinon og A-vitaminsyre som er en del av ZO-systemet.

For å finne ut hvilken behandling som passer deg, må vi først finne ut hvor dypt pigmenteringen ligger, enten i overhuden eller lærhuden. Dersom pigmenteringen ligger i overhuden benyttes en 6-12 ukers krembehandling med ZO-systemet. Ved sistnevnte må vi også gjøre en kjemisk peel etter krembehandlingen.

Kjemisk peeling

Vi bruker ZO Controlled Depth Peel som er en TCA-peel (trikloreddiksyre). Dette er en kraftigere peel enn fruktsyre-peeler og er designet for å stramme opp og fornye huden.

Vi utfører denne peelen i sedasjon med rikelig smertestillende. Behandlingen tar ca. 10 minutter og etter ytterligere 5 minutter er ubehaget borte. Etter behandlingen kan du bli hoven og øvre hudlag starter å flasse av etter 3 til 4 dager.

Avhengig av hudtype og peeling er huden mer eller mindre tilbake til normalen etter 7- 14 dager. De aller fleste, spesielt de med lys hudfarge, opplever da at pigmentflekkene forsvinner eller blir sterkt redusert. Vær likevel OBS på at tilstanden kan komme tilbake.

Dette bør du passe på i tiden etter behandlingen

For å sikre best mulig resultat etter endt behandling bør du unngå direkte sollys og annen UV-stråling. Beskytt huden med solkrem faktor 50. Du kan utføre aktiviteter som trening og dusjing som normalt.

Bivirkninger etter kjemisk peeling

Vi ser meget sjelden bivirkninger knyttet til behandling av Melasma hos Christiania klinikken.

Hyperpigmentering

Den vanligste bivirkningen etter kjemisk peeling er hyperpigmentering hos mørkere hudtyper.

Hyperpigmentering forårsakes av overproduksjon av melanin, noe som kan skje ved inflammasjon. Derfor er det svært viktig med en lengre krembehandling med ZO for disse hudtypene.

Arrdannelse

Arreaksjoner i huden kan også forekomme dersom det brukes en for dyp peel i forhold til hudtype eller betennelse. Nettopp derfor er det viktig med en grundig konsultasjon før du behandles.

Våre kirurger for Melasma

Dr. Håvar Løseth

ØNH- og ØNH-og Hode-/halskirurgi Nese-og ansiktskirurgi Facial Plastic and Reconstructive Surgeon( IBCFPRS , EBCFPRS )

Ofte stilte spørsmål og svar om Melasma

Hvor lang tid behandlingen tar avhenger av type peeling. Selve peelingen tar 5-10 minutter.

I utgangspunktet kan alle friske kvinner og menn over 18 år utføre kjemisk peeling. Behandlingen er spesielt egnet for deg med pigmentforandringer, solskader og aknearr.

Vi behandler ikke personer med unormal arrdannelse eller som har reagert kraftig på tilsvarende behandling tidligere. Vi behandler heller ikke gravide og ammende.

Restitusjonstiden etter kjemisk peeling avhenger av hvilken type peeling som er blitt gjort. Ved dypere peeling bør du la det behandlede området være i fred i 1-2 uker. Huden er tilbake til normalen etter ca. 4 uker.

Hudtilstanden er i utgangspunktet en kronisk tilstand, men kan bedres over tid og med behandling. Vær obs på at sollys kan forverre tilstanden, så bruk solbeskyttelse.

Det er ingen ubehag forbundet med behandling knyttet til hydrokinon eller vitamin A. Ved  kjemisk peeling kan man oppleve at det brenner eller svir litt i huden under påføring.

Prisen avhenger av flere faktorer, både individuelle forutsetninger og inngrepets omfang. Derfor er prisen i vår oversikt en såkalt “fra-pris”. Den endelige prisen fastsettes under konsultasjonen. Se en oversikt over estimerte priser her.

Hvis du har problemer med Melasma eller andre hudtilstander, så ta kontakt med oss for å bestille en uforpliktende konsultasjon.

Vi har lang erfaring med alle typer hudproblemer, og kan finne behandlingen som passer din hud best.