Rosacea

Logo ikon

Behandling av rosacea må tilpasses behovene og symptomene til den enkelte pasient. Hos Christiania klinikken har legene lang erfaring innen hudforbedrende behandling og kan hjelpe deg med riktig diagnose samt redusere symptomene.

Nærbilde ung kvinne med røde flekker på fjeset
Bakgrunn Prikker

Dette er rosacea

Rosacea er en vanlig hudlidelse som gir rødhet og irritasjon av huden i ansiktet. Sentrale deler av ansiktet, som kinn, nese, hake og panne, er spesielt utsatt. Lidelsen kan også forårsake rødhet eller hevelse i og rundt øynene.

Det finnes ulike typer eller grader av sykdommen. Det vanligste er rødhet i huden på kinn, nese og panne samt spor av små blodkar i ansiktet. Noen får også kviselignende utslett og sprengte blodkar.

Tilstanden sees både hos menn og kvinner, i alle aldre og med alle etnisiteter. Det er imidlertid en overvekt av kvinner i voksen alder mellom 25 og 60 år som rammes, og de fleste har lys hudtype.

Portrett Håvar Løseth med Øyvind Borch Bugge, Bokhylle i bakgrunn

Årsaken til rosacea

Årsaken til lidelsen er ukjent, men man vet at det er mange faktorer som spiller inn. Det forskes blant annet på enkelte mikroorganismer i huden samt regulering av blodtilførsel i huden. De viktigste symptomene ved rosacea er økt aktivitet i talgkjertlene og større talgproduksjon – som igjen fører til inflammasjon og rødhet. Typisk for sykdommen er at den kommer og går.

Sykdommen er ofte arvelig – så mange som 40% av de som er rammet har en slektning med samme tilstand. Faktorer som livsstil og miljø kan også forverre symptomene. De vanligste triggerne og utløsende faktorene er:

  • Soling
  • Stress
  • Temperatur og værforhold
  • Alkohol (særlig rødvin)
  • Krydret mat
  • Hard trening
  • Varmt bad og varme drikker
  • Enkelte hudpleieprodukter

Ulike typer av rosacea

Tilstanden kan oppleves og utarte seg forskjellig fra person til person. Derfor er det viktig å oppsøke lege for å få stilt diagnose og starte riktig behandling. De fire gradene av tilstanden er:

Type 1 – mild

Sensitiv hud som blir lett irritert. Vanlige symptomer er rødhet i ansiktet samt utvidede små blodkar i utsatte deler av ansiktet.

Type 2 – mild til moderat

Vanlige plager er synlige blodkar, røde nupper (papler) og kviselignende utslett. Mange opplever også vedvarende rødhet.

Type 3 – moderat til alvorlig

Hos pasientene sees fortykkelse av huden og store porer. Denne typen rammer normalt sett kinn, panne, nese, ører og huden på og rundt øyelokkene. Fortykkelse av huden kan oppstå alene, eller sammen med andre typiske plager som synlige blodkar, rødhet, nupper og kviser.

Type 4 – alvorlig

Typisk for denne typen er at man plages av røde øyne og en fornemmelse av å ha et fremmedlegeme på øyet. I tillegg opplever mange øyekatarr, betennelse på øyelokk og i noen sjeldne tilfeller på hornhinnen. Derfor kalles denne typen okulær rosacea. Store porer kan blant annet føre til en stor, blomkållignende nese (Rhinophyma).

Mikroskop instrument for plastikkirurgi

Årsaken til rosacea

Det finnes dessverre ingen kur mot rosacea. Derimot kan riktig medisinsk behandling gjøre symptomene mindre og holde sykdommen i sjakk. Behandling av lidelsen må tilpasses hver pasient sine behov og symptomer.

Kremer og tabletter

Det er meget viktig at hudbarrieren adresseres i enhver form for behandling. Ved vår klinikk gir vi behandling som reduserer den økte talgproduksjonen. Til dette gir vi retinol- eller vitamin A-syrekremer i Obagi ZO-serien samt isotretinoin tabletter i små doser.

Vi har også en spesiell krem, Rozatrol fra ZO-serien, som er meget effektiv. Denne gjør huden mindre irritert og rød og minsker forekomst av overflødig talg. I tillegg bidrar den til gjenoppbygging av huden, og styrker hud og cellefornyelse. Den unike kremen er laget spesielt for deg som har problemer med lidelsen.

Lysbehandling

IPL-lys (intenst pulset lys) blir også benyttet for å redusere rødheten. Dette er en type lysbehandling som er vanlig å bruke til en rekke ulike hudlidelser.

IPL har et bredt spekter av bølgelengder. Andre typer behandlinger med lys bruker kun én bølgelengde. Ettersom IPL har et bredt spekter, er den også mer skånsom mot huden. IPL gir ikke vesentlige bivirkninger, kun økt rødhet i 1-2 dager.

IPL kan føles som lette stikk i huden. Det kan kjennes litt ubehagelig underveis, men det er ikke vondt. Du vil uansett få en avkjølende gelé på huden. Denne fungerer lindrende, og gjør dessuten at lyset lettere trenger gjennom huden.

Etter behandlingen vil huden din kjennes varm. Du vil da få is som hjelper med nedkjølingen. Du vil kunne oppleve at huden er noe rød i et par dager. Etter denne korte perioden vil det gå over.

Endringer i livsstil

Endringer i livsstil kan redusere utslag. Hos Christiania klinikken går vi dypere inn på dette, og diskuterer hvilke triggere som forverrer tilstanden. Sammen finner vi løsninger som passer deg. Under kan du lese noen generelle råd som kan virke for noen.

Personer med rosacea bør helst unngå for mye sterkt sollys. Når du skal ut i sola, er det ytterst viktig å bruke solkrem. Velg høy faktor og en krem tilpasset sensitiv hud. Om sommeren skal du bruke 50+, og om vinteren bør du bruke minst faktor 20 eller 30.

Som nevnt kan kan krydret mat, alkohol og varme være mulige triggere. Slike triggere bør man derfor prøve å begrense. Her bør man altså unngå å for mye krydret mat og alkohol. Man kan også redusere antall varme bad og besøk i badstue, samt redusere temperaturen innendørs.

Ønsker du en konsultasjon for rosacea-behandling?

For at du skal få det beste resultatet av en behandling, så må behandlingen tilpasses deg. Derfor starter vi alltid med en konsultasjon. Hos Christiania klinikken møter du erfarne leger som vil fortelle deg om behandlingen, hvilket resultat du kan forvente og hva det vil koste.

Pasienthistorier

En behandling er ikke bare en behandling. Det er mange som kvier seg lenge før de tar steget og spør om en konsultasjon. Flere av våre pasienter har tenkt i flere år før de spør om hjelp. Derfor er det ofte en sår og vanskelig situasjon for flere.

Da er det viktig å bli møtte av noen som skjønner situasjonen din. Hos oss trenger du ikke bekymre deg. Her er du alltid i trygge hender. Vi forstår godt hva du går gjennom, og vi er her for deg hele veien – både før, under og etter behandlingen.

Her møter du mennesker som liker å hjelpe andre. Nettopp derfor har vi også så mange fornøyde kunder. Dette er vi svært stolte av. Under har vi samlet noe av det våre pasienter sier at de er fornøyde med.

Du kan også lese mer om hva våre pasienter synes her.

Godt ivaretatt

Hos oss får du god oppfølging hele veien av landets mest etterspurte plastikkirurger. Det er legen som tar konsultasjonen med deg, som behandler deg og som du kan kontakte etterpå. Etterkontrollen gjøres gjerne av legen eller sykepleieren som var der under operasjonen. Det er svært viktig for oss med nær personlig oppfølging, slik at du føler deg trygg hele veien.

Lisbet Svendsrud forteller at hun ble godt ivaretatt på klinikken under hele løpet. Hun opplevde kirurgen som svært dyktig, og sier at personalet var hyggelige og behjelpelige. Lisbet har vært kunde i flere år, og anbefaler klinikken på det sterkeste.

Vil også få takke ham på det varmeste for særdeles godt resultat. Evig takknemlig!

– Lisbet Svendsrud 

God oppfølging

Vi følger opp våre pasienter hyppig. Vanligvis innebærer dette kontroll etter 4 uker og deretter hver annen måned.

Vi hjelper deg også med ulike former for etterbehandling. For deg som har fått behandling for rosacea, så innebærer dette mer en samtale om ulike triggere. Du kan selvsagt stille oss alle spørsmål du måtte ha når du kommer på kontroll.

Fantastiske mennesker, utrolig dyktige og følger opp på en eksemplarisk måte.

– Kvinne (36)

Varme og omtanke

Det er ikke lett å ta steget og oppsøke hjelp. Mange som kommer til oss har vært gjennom en lang og vond prosess. Noen har slitt med problemer og lidelser i lang tid. Flere forteller at de skulle ønske de kom til oss tidligere.

Pasienter beskriver atmosfæren hos oss som trygg og god. Det synes vi er fint å høre. Det er også det vi prøver å kommunisere til våre pasienter. Hos oss er du i trygge hender, og du møtes av hyggelige og varme mennesker i alle ledd.

Her er det ikke bare dyktighet – her er det også varme og omtanke under hele prosessen du kanskje står foran.

– Dame (51)

Våre kirurger for Rosacea

Dr. Øyvind Borch Bugge

Plastikkirurg
hode/hals og ansiktskirurgi

Dr. Håvar Løseth

ØNH- og ØNH-og Hode-/halskirurgi Nese-og ansiktskirurgi Facial Plastic and Reconstructive Surgeon( IBCFPRS , EBCFPRS )

Ofte stilte spørsmål og svar om Rosacea

Rosacea er en av de vanligste hudsykdommene i Norge. Den rammer både talgkjertlene og blodårene i ansiktet. Rundt 5-10% av befolkningen har ulike typer av lidelsen.

Tilstanden kjennetegnes av rødhet i ansiktet, utvidede små blodkar, rødming og kviselignende utslett. Prikking, stikking og ubehagelig varmefølelse i huden er også typisk.

Vi vet ikke hva som er årsaken til rosacea. Mange faktorer forverrer symptomene som for eksempel  sol og alkohol, men dette er ikke årsaken.

Sykdommen forekommer hos begge kjønn i alle aldersgrupper og med alle etnisiteter. Forekomsten er størst hos kvinner mellom 25 og 60 år med lys hudtype.

Rundt 5-10 % av befolkningen får ulike typer av sykdommen. Som nevnt er forekomsten størst hos kvinner mellom 25 og 60 år. Den rammer menn sjeldnere, men når den først gjør det, er gjerne formen mer utpreget.

Det finnes dessverre ingen kur som helbreder tilstanden, men med effektiv behandling er prognosen god. Det er mulig å redusere symptomene slik at man blir tilnærmet fri for plager.

Huden må undersøkes for å stille riktig diagnose. Det finnes ingen blodprøve som kan bekrefte rosacea, men i noen tilfeller kan hudlegen ta en prøve av huden for å utelukke andre årsaker.

Behandlingen består av ZO-kremer som er spesielt for sykdommen, evt. tabletter av isotretinoin i små doser samt IPL-lysbehandling.

Prisen på behandlingen avhenger av en rekke faktorer, blant annet dine individuelle forutsetninger og behandlingens omfang. Den endelige prisen på akkurat din behandling fastsettes i samtale med lege under konsultasjonen.

Se estimert prisliste her