Brystløft

Logo ikon

Mange kvinner opplever at brystene endrer seg i løpet av livet, for eksempel etter graviditet, amming og vekttap. Enkelte kvinner utvikler også tidlig heng av brystene på grunn av genetiske årsaker.
Hvert år gjennomfører over 2000 kvinner i Norge brystløft og/eller brystreduksjon med svært gode resultater. Dette er et inngrep vi har omfattende erfaring med hos Christiania klinikken.

Kvinnelig kropp som blir tegnet på med perforering linjer
Bakgrunn Prikker

Kjappe fakta om Brystløft

 • Hvert år gjennomfører over 2000 kvinner i Norge brystløft eller brystreduksjon.
 • Vår egen Dr. Bugge er trolig den legen i Norge som har lagt inn flest dråpeformede brystproteser.
 • Et brystløft koster fra 42 000,-
 • Mange legger inn proteser samtidig med brystløftet.
 • Et brystløft er ofte en optimal løsning, både for pasienter som ønsker større bryster eller vil redusere størrelsen på brystene.
 • Arrene etter inngrepet blir i de fleste tilfeller godt gjemt.
 • Under operasjonen blir formen og plasseringen på brystvortene også endret.
 • Inngrepet tar ca. to timer.
 • Du kan vanligvis dra tilbake på jobb etter 1 uke, avhengig av hva slags jobb du har. Man kan begynne å trene igjen etter 4-6 uker.
Portrett Øyvind Borch Bugge

Ledende spesialister i plastisk kirurgi

Christiania klinikken har over 30 års erfaring innen brystløft, brystreduksjon og andre former for brystkirurgi. Dr. Øyvind Borch Bugge er blant landets ledende og mest erfarne plastikkirurger, og har de siste 20 årene jobbet hovedsakelig med rekonstruktiv og kosmetisk kirurgi.

Det er mest sannsynlig ingen andre norske leger som har lagt inn flere av de mer krevende anatomiske og dråpeformede brystprotesene enn det Bugge har.

Bugge har jobbet ved en rekke private og offentlige sykehus, deriblant som overlege ved Rikshospitalet (UiO). Han er medlem av Den norske legeforeningNorsk Plastikkirurgisk Forening og Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi.

Hva er brystløft?

Brystløft gir bedre formede, høyere plasserte og mer ungdommelige bryster. Operasjonen gjennomføres ved å fjerne overflødig brystvev og fett for deretter å remodellere brystene. Våre spesialister i plastisk kirurgi former brystene pent etter din kropp, slik at resultatet blir mest mulig naturlig.

Den nedre delen av brystet (henget) legges opp under resten av kjertelvevet på samme måte som et brystinnlegg. På denne måten får brystet mer fylde. Den overflødige huden fjernes, mens resten legges pent rundt det nye brystet.

Brystvorten plasseres gjerne høyere på brystet og det brunpigmenterte området kan også forminskes om ønskelig. Inngrepet gir normalt samme type arrdannelser under brystvortene som ved brystreduksjon – det vi kaller en invertert T. Arret under brystet er ofte kortere eller helt fraværende.

Brystløft med protese

Det er vanlig å gjøre et brystløft kombinert med brystforstørrelse. Dette gjelder særlig for kvinner som har relativt små, tomme og hengende bryster, og derfor ønsker mer volum. I slike tilfeller legges det inn proteser for å øke brystenes volum og gi en bedre fasong på brystene. Dette kan også gjøres i etterkant av operasjonen.

Brystløft med reduksjon

En annen vanlig plage blant våre pasienter er for store og tunge bryster. Kanskje passer ikke brystene til resten av kroppen, eller kanskje man sliter med vond rygg og nakke. I slike tilfeller kan vi utføre brystløft med reduksjon. Overflødig hud fjernes slik at brystene blir mindre, og deretter avsluttes operasjonen med å løfte brystene.

Slik foregår konsultasjonen

“Alt i fra første konsultasjon, inngrep og healing har vært en positiv opplevelse.God oppfølging og hyggelige mennesker i alle ledd gjør at man føler seg godt ivaretatt og trygg.”

Jarl Gunnar

 

 

Under konsultasjoner måler og skisserer vi ulike muligheter, og gir deg råd basert på brystenes form, hudkvalitet og utseende. Vi setter av god tid for å gi deg all den informasjonen du trenger for å ta et riktig valg for deg, som mulige komplikasjoner samt hvilket resultat du kan forvente.

Vi anbefaler at du bruker litt tid i etterkant av konsultasjonen på å tenke gjennom prosessen, samt ta inn over deg all den skriftlige informasjonen du har fått tildelt. Dersom du føler at du trenger ytterligere en konsultasjon for å være trygg i valget ditt, tilbyr vi selvsagt dette helt kostnadsfritt.

Ta kontakt med oss for å høre mer.

Tiden før operasjonen

I forkant av operasjonen er det enkelte ting du må gjøre for å forberede deg. Du må ikke være syk, og du må slutte med blodfortynnende medisiner, betennelsesdempende midler og store doser med vitamin-E i minst 14 dager før operasjonen.

Du bør ha et alminnelig sunt kosthold og unngå røyking i fire uker før og etter operasjonen. Unngå også alkohol de siste fem dagene før inngrepet og helst i dagene etterpå.

På selve operasjonsdagen må du ha på deg rene klær og møte opp uten piercinger, smykker og neglelakk. To timer før operasjonen skal du ta noen tabletter med vann, dette er antibiotika og smertestillende.

Tiden etter inngrepet

Pass på å:

 • Hold deg mest mulig i ro de to første ukene
 • Unngå strekk, støt, brå bevegelser og tunge løft
 • Bruk sports-BH i minst fire uker
 • Skift teip en gang i uken

For et best mulig resultat er det viktig at du holder deg mest mulig i ro de to første ukene etter operasjonen, og ligger med overkroppen høyt i fire-fem dager. Vi anbefaler at du beveger armene minst mulig og holder dem i ro inntil kroppen.

Etter en uke kan du stort sett leve som normalt, men du skal ikke løfte tunge gjenstander eller lene deg på armene den første tiden etter operasjonen. Du bør også unngå strekk, støt og brå bevegelser.

I etterkant av operasjonen får du en sports-BH som gir tilstrekkelig støtte av oss. Denne skal brukes både dag og natt de første fire ukene, men gjerne lenger. De første månedene etter inngrepet er det viktig at man får nok støtte under trening, slik at huden ikke strekker seg. Som oftest kan pasienten dusje som normalt etter fire dager.

I tiden etter operasjonen må du bruke papirteip over arrene. Disse skiftes en gang per uke. Det er viktig å ikke bytte teipen for ofte da dette kan gi sårhet og i verste fall mer arrdannelse. Videre skal du unngå direkte sollys eller solarium på arrene det første året, da også dette kan gi tydeligere arrdannelse.

Les også: Fettfjerning uten kirurgi (coolsculpting)

Leger i midten av en operasjon

Hvilket resultat kan jeg forvente?

Målet med inngrepet er å rekonstruere brystet for å få en rund, fast og høy fasong. De aller fleste får et meget naturlig utseende etter operasjonen, men jo større brystene er i utgangspunktet jo vanskeligere er det også å oppnå den perfekte fasongen.

Dersom man reduserer brystvorten kan det skje at brystvorten ikke blir helt rund. Formen kan også endre seg over tid. Dette kan i så fall korrigeres ved hjelp at et mindre inngrep.

Vektendring

Hos alle kvinner endrer brystene seg i takt med kroppsvekt og graviditet. Derfor anbefales det ikke at man gjennomgår løft av bryster før man har en stabil vekt i seks måneder, og ikke planlegger flere graviditeter. Dette er også fordi ammeevnen kan bli redusert etter inngrepet.

Dersom du har vesentlig vektnedgang i etterkant av inngrepet, kan du oppleve at brystene blir slappere og får en mer hengende fasong. Vektnedgang bør derfor skje i god tid før inngrepet og konsultasjonen.

Arr etter brystløft

Vi har utført svært mange operasjoner hvor arrdannelsen er minimal, men noe arrdannelse vil alltid forekomme. Det er vanskelig å spå hvordan arrene kommer til å se ut på forhånd da dette avhenger av person, hudkvalitet og hvor flink pasienten er til å følge rådene vi gir dem.

Arrene som oppstår i etterkant er som regel røde og harde i starten, men de vil mykne og blekne over tid. Arrene vil uansett skjules under BH-en og heller ikke vises i en utringet kjole.

Hvilke komplikasjoner kan oppstå?

Mulige komplikasjoner:

 • Blødning
 • Sårproblemer
 • Tap eller redusert følelse
 • Tap av hud eller vev

Komplikasjoner i ettkant er sjeldne, men kan forekomme. Skulle det oppstå komplikasjoner har vi både erfaringen og kompetansen til å behandle disse effektivt. Her kan du lese litt om komplikasjoner som kan oppstå:

Blødning

Blødning inn i sårhulen er en komplikasjon som kan skje i etterkant. Derfor anbefaler vi at man ikke befinner seg mer enn en-to timers reisevei unna klinikken det første døgnet etter operasjonen.

Ved blødning opplever man en plutselig økende smerte og opphovning. Dette er ikke farlig, men krever en ny operasjon for å skylle ut blodkoagel. Det endelige resultatet påvirkes ikke av en slik komplikasjon. For å forebygge blødning er det viktig at du følger alle rådene legen din gir deg samt holder deg i ro den første uken.

Sårproblemer

Sårproblemer i tilhelingsperioden forekommer oftere blant overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Dette arter seg som væskende sår i deler av arret og vil normalt hele seg selv.

Tap av eller redusert følelse

Man kan oppleve tap av eller redusert følelse i brystvortene og huden etter operasjonen. Dette vil ofte bedre seg over tid, og hos enkelte kan følelsen komme helt tilbake. Men det er verdt å merke seg at dette kan ta tid, opp mot ett til to år etter operasjonen.

Tap av hud eller vev

I ytterst få tilfeller kan man oppleve tap av hud eller vev, delvis eller helt. Dette forekommer mer eller mindre utelukkende blant røykere. I slike tilfeller blir vevet såpass stramt når man lukker såret at vevet får for lite oksygen.

Dette er en av grunnene til at det er svært viktig at pasienten ikke røyker etter operasjonen da dette reduserer blodsirkulasjonen. En slik komplikasjon vil kreve langvarig sårskift og i verste fall nye operasjoner. Det endelige resultatet kan også bli påvirket negativt.

En trygg og god atmosfære

“En trygg og god atmosfære preget operasjonsstuen. Jeg er utrolig fornøyd med resultatet etter min operasjon hos dere.”

Kvinne (70)

 

På klinikken vår føler du deg som hjemme. Mange er engstelige i forkant av et inngrep, uansett hva motivasjonen for behandling er, og vi ønsker å hjelpe deg med en trygg og god opplevelse. Derfor møter du medmenneskelighet og varme hos vårt personale, og en trygg og god atmosfære i hjemmekoselige omgivelser.

“Èn ting er å bestemme seg for å gjøre en kosmetisk endring på noe du er misfornøyd med. En annen ting er den prosessen du er inkludert i både før, under og etter et inngrep ved Christiania klinikken. Jeg er så takknemlig, og har fått ny livsglede!”

Kvinne (50)

 

Å gjøre endringer på utseendet er i de fleste tilfeller en stor beslutning. Hos Christiania klinikken er vi opptatt av at du skal få forbedret din livskvalitet. Vi tar oss god tid til å svare på alle spørsmålene dine, og gir deg en realistisk forventning til resultatet. Du er alltid i trygge hender hos oss.

Les flere pasienthistorier

Våre kirurger for Brystløft

Dr. Øyvind Borch Bugge

Plastikkirurg
hode/hals og ansiktskirurgi

Ofte stilte spørsmål og svar om Brystløft

Operasjonen tar vanligvis ca. to timer. Du må møte opp i god tid i forkant av operasjonen, og du blir værende til oppsyn en liten stund etter inngrepet.

I utgangspunktet kan alle friske og fullt utviklede kvinner gjennomføre operasjonen. Du må være fylt 18 år for å kunne bli behandlet på vår klinikk. Vi anbefaler alle kvinner over 40 år å ta en mammografi innen 6 måneder før operasjonen.

2 uker før operasjonen må du slutte med blodfortynnende medisiner, betennelsesdempende midler og store doser med vitamin E. 4 uker før operasjonen må du unngå røyking og ha et normalt, sunt kosthold. Fem dager før operasjonen bør du unngå alkohol, helst også i dagene etterpå.

Våre erfarne leger sørger for at brystene dine får en så rund, fin og høy fasong som mulig. Brystene vil både se og kjennes naturlige ut etter inngrepet.

Alle brystoperasjoner gir arr, men disse vil bli mindre synlige med tiden. Du vil få arr rundt brystvorten og videre ned til folden under brystet.

Det er ikke uvanlig at tap av eller redusert følelse i brystvortene eller huden forekommer. I de fleste tilfeller vil dette bedre seg, og hos enkelte kommer det helt tilbake. Dette kan imidlertid ta lang tid, opptil to år hos enkelte.

Kvinner som bruker medikamenter som virker inn på blodets levringsevne, vitamin-E i store doser og enkelte naturpreparater bør rådføre seg med en lege i forkant.

Operasjonen gjennomføres ikke dersom du er forkjølet med fuktig hoste, har en annen infeksjon eller en betennelse eller sår i huden på brystet. Vi opererer ikke kvinner som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol eller har spiseforstyrrelser.

Dersom du har hatt en spiseforstyrrelse må det fremlegges en erklæring fra din behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt og ikke er til hinder for behandlingen.

Det anbefales ikke å gjennomgå inngrepet dersom du har en kroppsmasseindeks over 30. Du finner kroppsmasseindeksen din ved å dele kroppsvekten din på høyden ganget med seg selv. Eksempel:

Vekt på 80 kilo og en høyde på 1,75 meter gir 80 / (1,75 x 1,75) = 26,1 i kroppsmasseindeks.

Graden av ubehag varierer fra pasient til pasient. Du vil kjenne på kroppen at du har gjennomført et inngrep, og kan oppleve litt spreng i brystene den første tiden. Tilhelingen pleier vanligvis å ta kort tid, og du får med deg smertestillende hjem.

Ja, du tilbringer kun tre-fire timer ved klinikken i forbindelse med inngrepet. Selve operasjonen tar ca. to timer. Det første døgnet anbefaler vi at du ikke er mer enn en-to timers reisevei unna klinikken i tilfelle det oppstår komplikasjoner.

De første par dagene må du holde deg helt i ro. Du vil oppleve noe spreng i brystene, men dette vil normalt avta innen den første uken. Du kan også føle deg litt ør eller rastløs på grunn av de smertestillende medikamentene.

Hold deg mest mulig i ro de to første ukene, men du kan leve mer eller mindre som normalt etter en ukes tid så lenge du unngår tunge løft.

Du bør unngå hard, fysisk trening den første måneden etter operasjonen. Det er også viktig å lytte til kroppen. Start gjerne forsiktig med treningen til å begynne med, og øk intensiteten gradvis.

Vi anbefaler at du ikke har sex i to uker etter inngrepet, og deretter tar det rolig den første tiden.

Inngrepet kan redusere evnen til å amme. Generelt anslås det at rundt halvparten av alle kvinner som utfører inngrepet ikke kan amme i etterkant. Vi anbefaler derfor at du ikke planlegger flere graviditeter etter inngrepet.

Hva koster operasjonen?

Du finner en oppdatert prisliste her.

Dersom du vurderer et brystløft, er det viktig at du velger en kirurg med lang erfaring som får deg til å føle deg trygg. Christiania klinikken har Norges lengste erfaring innen kosmetiske behandlinger, noe som gjør at du kan være sikker på at du får best mulig resultat.

Hvis du ønsker mer informasjon eller vil bestille en uforpliktende konsultasjon, så ta kontakt med klinikken i dag. Når du kommer til konsultasjon hos oss, kan vi gi deg all informasjonen du trenger og vurdere om det passer for deg.