Botulinumtoksin-injeksjon

Logo ikon

Dersom du plages av linjer og furer i pannen eller den typiske «sinnarynken» mellom øyenbrynene, kan botulinumtoksin være en god løsning.

Injeksjonen brukes også for å behandle kråketær som kommer frem når du smiler, eller for å glatte ut linjer på halsen. Effekten av behandlingen varer fra seks til tolv måneder.

Botulinumtoksin er en behandling vi utfører på daglig basis ved Christiania klinikken.

Dersom du tror behandlingen kan være aktuell for deg, er du velkommen på konsultasjon.

Kontakt oss i dag eller les videre for å lære mer.

Portrett av eldre kvinne, smiler til kameraet
Bakgrunn Prikker

Hva er Botulinumtoksin-injeksjoner?

Botulinumtoksin type A er et registrert legemiddel som fremstilles av bakterien Clostridium botulinum. Legemiddelet kan brukes både til å redusere synligheten av rynker og til medisinske formål.

Når den brukes til kosmetiske formål, gjør behandlingen at musklene som behandles blir satt ut av spill og huden over glattes ut. Det er altså ikke det samme som behandling med filler, som går ut på å erstatte volumtapet i ansiktet.

Behandling med botulinumtoksin har også en god effekt på overdreven svette i armhuler eller håndflatene, og kan med fordel brukes ved migrene. Behandlingen virker kun på de spesifikke musklene som behandles, og ikke nærliggende muskelgrupper.

Hvor lenge varer effekten av botulinumtoksin?

Når botulinumtoksin brukes til å behandle rynker, varer effekten i rundt 3-5 måneder. Dette varierer litt fra person til person. Ønsker du et mer varig resultat, kan vi blant annet tilby hudforbedrende behandling med ZO-kremer, kjemisk peel, laserpeel eller stamceller.

Botulinumtoksin-injeksjon har vært brukt i medisin i mange år, spesielt ved kramper i muskulaturen. De siste 22 årene har også kosmetisk bruk blitt svært vanlig.

De vanligste stedene vi bruker botulinumtoksin type A i dag er først og fremst i pannen for å redusere «sinnarynken», de vannrette rynkene i pannen og rynkene ved siden av øynene. Botulinumtoksin-injeksjon er også effektivt som svettebehandling og behandling av migrene.

Portrett Rene Soto

Hvordan virker det?

Før behandlingen snakker vi med deg om hvilke områder du vil behandle og hva slags effekt du ønsker. Mange ønsker f.eks. å få tilbake mimikk i pannen. Vi gir deg all informasjon du trenger å vite om behandlingen, og så rengjøres hudområdet grundig. Våre leger er svært opptatt av at behandlingen skal føles så trygg og smertefri som mulig.

Vi sprøyter svært små og fortynnede doser botulinumtoksin type A inn i utvalgte muskler i ansiktet eller på halsen for å glatte ut linjer og rynker. Ved å lamme de små musklene, kan behandlingen også ha en forebyggende effekt som stopper opp prosessen med linjer i ansiktet som etter hvert blir dypere.

Injeksjonen ble lenge brukt innen medisin før den ble populær til kosmetiske formål. Brukt riktig er den ikke farlig, og behandling med injeksjoner er i dag en dagligdags og mye benyttet behandling her hos oss.

Flere bruksområder

Botulinumtoksin brukes vanligvis til å glatte ut rynker, men den kan også brukes til ulike typer medisinske formål:

Ved kronisk migrene

Migrene karakteriseres som en kraftig og pulserende hodepine som varer i mellom 4-72 timer. Pasienten opplever også ofte kvalme, brekninger og lysskyhet som følge av migreneanfallet.

I enkelte tilfeller kan botulinumtoksin redusere symptomene på kronisk migrene. Injeksjonene settes vanligvis i panneområdet, tinningen og i nakken. Man antar at botulinumtoksin reduserer symptomene på migrene fordi det blokkerer smertesignalene til de overaktive musklene i hodet.

Ved overdreven svetting

Å svette er viktig for kroppens temperaturregulering, men enkelte svetter såpass mye at det oppleves sjenerende. På fagspråket kalles dette for hyperhidrose. Behandling med botulinumtoksin har vist seg å ha svært god effekt på dette problemet. Behandlingen varer ofte ett år.

Ved en slik behandling injiserer vi botulinumtoksin type A i de områdene du svetter mye, for eksempel i armhulene, under føttene og i håndflatene. Behandlingen gjør ikke vondt, og effekten varer lengre enn ved en rynkebehandling – i rundt 4-12 måneder. Behandlingen påvirker kun området som injiseres, og effekten merkes etter noen dager.

Ved muskelspasmer

Botulinumtoksin kan også brukes for å redusere muskelspasmer i forbindelse med cerebral parese. Ved behandling mot muskelspasmer injiseres botulinumtoksin inn i utvalgte muskler, som oftest i armer, hender, lår eller i fotmuskulaturen.

Vanligvis vil man merke en effekt allerede etter et par dager, og effekten varer i 3-6 måneder.

Ved anspent kjeve og tanngnissing

Dersom du gnisser tenner ofte, kan du oppleve å få anspent kjeve, hodepine, vondt i tennene eller ømhet i kjeven. Mange spenner også ofte kjevemuskelen (også kalt «masseter») ubevisst, noe som kan gi den et mer kraftig og maskulint utseende.

Ved å injisere botulinumtoksin i kjevemuskelen, vil man bli mindre anspent i kjeven, i tillegg til at kjeven får et smalere og mer feminint uttrykk.

Behandlingen er svært lite smertefull, og består som oftest av et par injeksjoner på hver side av kjeven. De fleste merker en effekt av behandlingen allerede etter 3-4 dager, og full effekt oppnås etter 2-3 uker. Effekten av behandlingen varer vanligvis i rundt 4-6 måneder.

Komplikasjoner og risiko

En injeksjon med botulinumtoksin gir som regel gode resultater og få bivirkninger. Komplikasjoner er sjelden, men du kan oppleve milde hevelser, ømhet og blåmerker. Disse vil normalt forsvinne innen en uke.

Lege som ser på en dataskjerm foran seg og hendene hans er på tastatur.

Våre erfarne leger

Dersom du skal ta behandling med botulinumtoksin, er det svært viktig at du velger en lege med lang erfaring som vet hvordan man oppnår et naturlig resultat.

Når du velger Christiania klinikken, kan du være sikker på at du er i trygge hender. Våre leger er to av Norges mest anerkjente innen plastisk kirurgi og injeksjonsbehandlinger.

Dr. Øyvind Borch Bugge er en av landets mest erfarne plastiske kirurger, særlig innen fettsuging, bukplastikk, bodylift og brystkirurgi. Han har blant annet jobbet ved en rekke offentlige og private sykehus, i tillegg til å ha drevet sin egen klinikk i Oslo. Nå er han en del av legeteamet ved Christiania klinikken.

Andre behandlinger

Ønsker du et mer varig resultat er et ansiktsløft et alternativ. Dette er en plastisk operasjon som går ut på å fjerne overflødig hud fra ansikt og hals, for å glatte ut rynker og løfte nedsenkede deler av ansiktet. Dette vil ha en oppstrammende effekt på både huden og muskulaturen under huden.

Kirurgene hos Christiania klinikken har omfattende erfaring med nese- og ansiktskirurgi, og har gjort flere tusen ansiktsløft. Vurderer du et ansiktsløft, er du derfor kommet til rett sted. En av våre nyere behandlinger er trådløft, en behandling som fungerer best hos yngre der det ikke er mye hud å fjerne.

Ønsker du en mindre inngripende behandling, kan laserbehandling eller fillers være andre løsninger. Under første konsultasjon får du svar på alle dine spørsmål slik at du kan ta den beste beslutningen for ditt utgangspunkt.

Bestill konsultasjon for botulinumtoksin-injekson hos oss

Dersom du vil bestille time hos oss, så ta kontakt med oss gjennom e-post, telefon eller via lenken nedenfor. Du kan også bestille en uforpliktende konsultasjon for å få mer informasjon.

Vi er svært opptatt av å gi deg så mye informasjon som mulig slik at du føler deg trygg. Velkommen til Christiania klinikken!

Våre kirurger for Botulinumtoksin-injeksjon

Dr. Rene Soto

Spesialist på injeksjoner og
trådløft

Ofte stilte spørsmål og svar om Botulinumtoksin-injeksjon

Priser for behandling med botulinumtoksin oppgis ut i fra antall områder, og hvor mye botulinumtoksin som injiseres kommer an på din hud og hvor sterk effekt du vil ha. Her er noen av de vanligste områdene som kan behandles med botulinumtoksin:

  • «Sinnarynken» mellom øyenbrynene
  • Rynker i pannen
  • Rynker rundt øynene
  • Røyelinjer over munn
  • Rynker rundt munnvikene
  • Reduksjon av tannkjøttsmil («Gummy Smile»)

Gravide og ammende kan ikke ta behandling med botulinumtoksin. Dersom du har allergier, går på medisiner eller har en hudinfeksjon, så husk å oppgi dette under konsultasjonen slik at vi kan vurdere situasjonen.

Behandling med botulinumtoksin er generelt forbundet med svært lite smerte. Injeksjonene settes med en veldig tynn nål, og mange beskriver behandlingen som følelsen av noen små myggestikk.

Prisen på behandlingen avhenger av hvilket område injeksjonen skal settes i, om det skal settes i flere områder og hva som er dine individuelle forutsetninger. Prisen du ser på våre nettsider er derfor en fra-pris. Under konsultasjon med legen får du vite hva behandlingen kommer til å koste.

Selv om botulinumtoksin-injeksjoner kan ha en forebyggende effekt, er det først og fremst en midlertidig lammelse av musklene. Ønsker du et varig resultat bør derfor behandlingen gjentas etter seks til tolv måneder.