For deg som skal opereres

Nesten alle er spente og nervøse før en operasjon. Det er vår erfaring er at de som har forberedt seg i større grad senker skuldrene og er mindre anspente nettopp fordi de har forberedt seg og vet hva som skal skje. For øvrig skal du vite at din lege og vårt øvrige personell har hjertevarme og forståelse for din situasjon på operasjonsdagen. Mange pasienter har gitt tilbakemelding om at de setter stor pris på det.

Før operasjonen

Konsultasjon

Nesten alle er spente og nervøse før en operasjon. Det er vår erfaring er at de som har forberedt seg i større grad senker skuldrene og er mindre anspente nettopp fordi de har forberedt seg og vet hva som skal skje. For øvrig skal du vite at din lege og vårt øvrige personell har hjertevarme og forståelse for din situasjon på operasjonsdagen. Mange pasienter har gitt tilbakemelding om at de setter stor pris på det.

Medikamenter du må unngå de siste to ukene før operasjonen

De siste to ukene før operasjonen må du unngå medisiner som virker inn på blodets levringsevne. Dette er medikamenter som inneholder acetylsalisylsyre (Albyl, Aspirin), betennelsesdempende midler (antiflogistika som Voltaren, Ibux mfl.) samt vitamin-E i store doser og enkelte naturpreparater. Pasienter som bruker slike medisiner pga. hjerte-kar sykdom og har fått beskjed om å benytte det kontinuerlig, tilbys ikke operasjon p.g.a. økt blødningsrisiko. Det kommer stadig nye midler på markedet så oversikten vi her angir vil ikke være fullstendig til enhver tid. Under konsultasjonen vil du få beskjed om hvilke legemidler du må unngå.

Resepter på smertestillende

Før operasjonen får du resepter på det du vil ha behov for av smertestillende. To timer før operasjonen skal du ta noen tabletter med vann. Dette er som regel antibiotika og smertestillende. Oppsøk apotek før operasjonsdagen slik at du har med deg det nødvendige til operasjonen.

Kosthold

Vi anbefaler et alminnelig sunt kosthold i forkant av operasjonen. Unngå hvitløk i to uker før operasjonen, fordi hvitløk inneholder mye E-vitaminer.

Røyking

Vi fraråder deg sterkt å røyke fire uker før og fire uker etter operasjonen. Blodsirkulasjonen reduseres om du røyker, noe som kan ha en negativ effekt på arrtilhelingen.

Alkohol

Unngå bruk av alkohol siste 5 døgn før operasjonen og helst noen dager etter.

Andre forberedelser

Før operasjonen må du fylle ut et helseskjema slik at vi får nødvendig informasjon om din helsetilstand. Dette får du utlevert ved konsultasjonen. Sørg for å betale faktura for operasjon innen betalingsfristen. Hvis det er kort tid mellom konsultasjonen og operasjonsdagen, må du ta med kvittering for innbetalt beløp på operasjonsdagen.

Dusj

Ved større inngrep vil du få beskjed om å vaske deg med Hibiscrub (bakteriedrepende såpe) kvelden før operasjonen og på selve operasjonsdagen. Denne får du resept på hos oss. Håret kan du vaske med vanlig sjampo.

Faste

På selve operasjonsdagen må alle pasientene være fastende i de siste 6 timene før operasjonstidspunktet du har fått angitt. Det betyr at du ikke må spise, drikke kaffe/te, drikke melk eller juice med fruktkjøtt, røyke, tygge tyggegummi, suge på drops eller lignende. Du kan drikke litt vann/saft inntil 2 timer før inngrepet.

Hva tar du med deg?

Ta med deg lett og ledig tøy, de smertestillende tablettene du har fått resept på, din legitimasjon. Du skal være usminket og uten smykker. All piercing må være fjernet fordi det kan gi deg brannsår under operasjonen.

Når skal du hentes?

Ved bestilling av operasjon, gir vi deg et omtrentlig tidspunkt for når du kan hentes. Det bør være en voksen person som henter deg og er sammen med deg den første natten etter operasjon.

På operasjonsdagen

Hvor skal du møte på operasjonsdagen?

Du møter opp på klinikken i Løkkeåsveien 3, 1337 Sandvika. Her blir du ønsket velkommen og vi tar bilder før operasjonen. Møt opp i god tid.

Du kler deg om til operasjonen

Vi passer på eventuelle verdisaker du har med deg og du får kle deg om til operasjonen.

Du møter anestesilegen/anestesisykepleieren

De informerer deg om hvordan sedasjonen eller narkosen gjennomføres.

Du møter operasjonssykepleieren

Hun instruerer deg om ulike forhold.

Du møter kirurgen

Blant annet gjennomgår og gjentar dere det dere er blitt enige om med hensyn til gjennomføringen av operasjonen og vi tegner nøyaktig opp på deg planen for gjennomføringen av operasjonen.

Du får sedasjon eller narkose

Operasjonsområdet vaskes, sterildekkes etc. Du får alltid sedasjon eller narkose, i tillegg til lokalbedøvelse, slik at du slapper helt av under operasjonen.

Les om sedasjon og narkose her

Hva skjer under operasjonen

Operasjonen gjennomføres i henhold til den beskrivelsen din lege har gitt deg. Operasjonssåret påføres kirurgisk tape ved behov i etterkant av operasjonen. Ved noen operasjoner får lagt på en mindre bandasje eventuelt også lagt inn drenasje.

Kontrakt

Før et inngrep ved klinikken undertegnes en kontrakt av begge parter. Kontrakten bevitner at pasienten har fått muntlig og skriftlig korrekt informasjon om det aktuelle inngrepet og dets mulige komplikasjoner, samt tidspunkt og oppgjør. 

Etter operasjonen

Du hviler ut

Du hviler ut på vår overvåkningsavdeling under tilsyn av sykepleier. Og før du reiser hjem får du muntlig og skriftlig informasjon angående viktige forhold som du nå må passe på etter din operasjon. Dette gjelder spesielt:

Smerter og smertestillende etter operasjonen

Graden av smerte de første dagene er individuell og avhengig av hvilket inngrep du har gjennomført. Ved noen inngrep er smertene er størst de første par dagene og gir seg så gradvis, mens ved andre inngrep er det svært lite smerter. Normalt må du regne med noe smerter i den første uken etter operasjonen, hevelse vil du kunne ha noe lenger. Du får rutinemessig resept på smertestillende som du skal ta i noen dager. Ved større inngrep vil du også få med deg noen ekstra sterke smertestillende tabletter.

Kosmetiske inngrep gir normalt ikke rett til sykemelding, og du bør regne med at du trenger å være borte fra jobb ca. 7 dager etter operasjonen om du har en kontorjobb (ca. 14 dager om jobben er mer fysisk krevende). Ved tyngre kroppsarbeid kan du behøve flere uker fri, mens etter mindre inngrep trenger du ofte langt mindre fri. Ved visse inngrep kan fysiske plager gi rett til sykemelding

Hvordan du steller deg etter operasjonen

Du kan oftest dusje et par dager etter operasjonen ved større kirurgi (brystløft, bukplastikk o.l.). Hvis du har fått tape på sårene, lar du den sitte. Tapen kan tørkes forsiktig ved bruk av hårføner. De første gangene skifter vi tapen for deg, deretter bør du skifte en gang i uken i 4-6 mnd. Stingene løser seg opp av seg selv bortsett fra noen løse ender som bare klippes bort etter 14 dager. Ingenting skal dras ut! I ansiktet syr vi oftest med sting som fjernes etter en uke. Pass på at du ikke utsetter arrene for direkte sollys i de første 6 månedene etter operasjonen. Tilhelingsprosessen er individuell. Lytt derfor til din kropps signaler og tilpass deg etter dem.

Når kan du begynne å trene igjen etter operasjonen

Dette er avhengig av type kirurgi. Etter større kirurgi (Brystløft, bukplastikk o.l.) bør du bare gå rolige turer den første tiden. Etter fire til seks uker kan du begynne å trene forsiktig igjen. Unngå å bli riktig svett de seks første ukene. Forsiktig trening på ergometersykkel er bra etter fire uker. Du bør unngå aktiv jogging og aerobic de første seks ukene. Etter store bukoperasjoner bør du ikke gjøre situps på 12 uker. Etter brystproteser bør du ikke løfte vekter på 12 uker.

Mulige komplikasjoner

Du må være klar over at ethvert plastisk kirurgisk inngrep innebærer noe risiko. Vi søker å minimere denne risikoen, men like fullt er den til stede. Enhver kropp reagerer på sin individuelle måte. Normalt blir f. eks. arr nesten usynlige lyse streker over noe tid. Enkelte reagerer imidlertid annerledes og dette er ikke noe kirurgen kan vite på forhånd dersom personen ikke tidligere har blitt operert og reagert tilsvarende.

Det er viktig at du har en realistisk oppfatning av hva din operasjon vil kunne resultere i. Dette vil din lege forklare deg ved konsultasjonen.

Når du eventuelt må varsle oss

Noe hevelse og smerte er normalt den første uken etter operasjonen. Du bør ikke ha lengre reisetid tilbake til oss enn to timer etter operasjonen. Blødning kan forekomme, men er ekstremt sjeldent. Om du hovner veldig opp eller om det kommer mye blod på drenene bør du kontakte din lege. Kommer du fra et annet sted i landet, bør du overnatte i Oslo det første døgnet etter operasjonen.

Får du feber over 38 grader og føler deg utilpass vil vi gjerne vite det. Infeksjon er imidlertid svært sjelden. Du får resept på antibiotika som du skal bruke både før og etter operasjonen. Litt klar væsking fra sårene er ikke uvanlig og ikke noe man behøver å være redd for.

Kontrollprogrammet må følges nøye for å oppnå optimalt resultat

Det er viktig at du kommer til oss etter operasjonen slik at vi får sett på deg og slik at vi bistår deg i hvordan du taper og steller operasjonssåret og for øvrig får sjekket at alt er i orden. Etter de aller fleste større inngrep kommer du til kontroll 2 dager, 7 dager, 14 dager og et halvt år etter operasjonen, men har du behov, kan du komme oftere. Vi avtaler tider for kontroll før du reiser fra oss operasjonsdagen. Riktig etterbehandling er viktig for et optimalt resultat. Etter brystprotesekirurgi er oppfølgingen av din lege spesielt viktig da mye av formingen og optimalisering av resultatet foregår etter operasjonen.

Det er viktig at du kommer til oss etter operasjonen slik at vi får sett på deg og slik at vi bistår deg i hvordan du taper og steller operasjonssåret og for øvrig får sjekket at alt er i orden. Etter de aller fleste større inngrep kommer du til kontroll 2 dager, 7 dager, 14 dager og et halvt år etter operasjonen, men har du behov, kan du komme oftere. Vi avtaler tider for kontroll før du reiser fra oss operasjonsdagen. Riktig etterbehandling er viktig for et optimalt resultat. Etter brystprotesekirurgi er oppfølgingen av din lege spesielt viktig da mye av formingen og optimalisering av resultatet foregår etter operasjonen.

Vi setter pris på dine tilbakemeldinger

Vårt mål er som nevnt at vi skal være ledende når det gjelder oppnådde resultater og vi fokuserer spesielt på trygghet, komfort og kvalitet. Tilbakemeldinger vi har mottatt tilsier at vårt mål er oppnådd og våre leger er rangert på toppen blant Norges plastikkirurger, men ingen forblir på toppen uten å kontinuerlig arbeide hardt og målrettet for måloppnåelsen.